Bu yazımızda kısaca hatim duasının önemini ve hatim duasını bulacaksınız. Yazımızın sonunda hatim duasını indirme linki mevcuttur.
Rasullullah Efendimiz şöyle buyurmuştur:
“Bir kimsenin Allah’ın kitabından bir harf okuması bir hasenedir. Hasene de on misli sevap (mükâfat)la karşılanır. Ben size, ‘Elif-Lam-Mim’ bir harftir demiyorum. Belki “Elif” (başlı başına) bir harf, “Lam” da bir harf, “Mim” de bir harftir.” (Tirmizî, Fedâilü’l-Kur’an, 16)
“Kur’an okuyunuz, zira Kur’an, kendisini okuyanlara kıyamet gününde şefaatçi olarak gelir.” (Müslim, Müsafirun, 252)
Hatim kelimesi “örtmek, mühürlemek, bir şeyi tamamlayıp sonuna ulaşmak” gibi manalara gelmektedir. Kur’ân-ı Kerîm’i baştan sona kadar yüzünden veya ezberden okumaya da hatim denilmektedir. Aynı zamanda hadis kitaplarını okuyup bitirmek de hatim olarak isimlendirilmiştir.
Kur’ân-ı Kerîm’i başından sonuna kadar okuduktan sonra, yani hatmettikten sonra yapılan duaya hatim duası adı verilir.
Resulullah (A.S.M.) “Kim Kur’ân’ı hatmederse, onun kabul olunmuş bir duası vardır.” (Suyûtî Camiu’s-Sağîr, II,175) buyurmuştur. Kendisinin de hatimden sonra dua ettiği bildirilmekte ve bu dualardan bazıları nakledilmektedir. Gerek ezberden, gerekse yüzünden Kur’ân’ı hatmeden kişinin, duasının Allah katında makbul olduğunu ve bir diğer hadislerinde de Allah’ın bu kimselere “cennette bir ağaç ihsan edeceğini” haber vermişlerdir. (Suyûtî, Câmiu’s-Sağîr, I, 96)
Enes b. Mâlik’ten rivayet edilen bir hadise göre Hz. Peygamber (asm), hatim yapacağı zaman ehl-i beytini toplar ve hatim duası yapardı (el-Fûrî, Kenzü’l-Ummâl, I, 392) İbn Mes’ud’un rivayetine göre de, Hz. Peygamber (asm) ehl-i beytini toplar, dua eder, onlar da “âmîn” derlerdi (Sehavi, Cemalü’l Kurrâ, vd. 34).
İbnü’l-Cezerî, Câbir b. Abdullah’dan rivayet edilen; “Kur’an sahibinin kabul olunmuş bir duası vardır. Allah isterse onu sahibine hemen dünyada verir, dilerse onu âhirete bırakır.” hadisine işaret ederek, “Kur’an’ı hatmedenin bu hadisin zâhirî manasına göre, dua etmesi müstehaptır” demektedir. (İbnü’l-Cezerî, Takrîbu’n-Neşr, 194)
Sahabeden Abdullah b. Mesud, Abdullah b. Abbas ve Enes b. Mâlik başta olmak üzere bazı sahabilerin de hatim dualarına katıldıkları, aile fertleriyle birlikte hatim duası yaptıkları rivayet edilmiştir. (Dârimî, Fazâilü’l-Kur’an, 33) Mücâhid de, sahabenin hatim duasına iştirak etmeye özel bir önem verdiğini belirtmek üzere “Ashab-ı Kiram, ilâhî rahmet iner diye hatim esnasında hazır bulunurlardı” demektedir. (Suyûtî, ltkân, I, 311)
Hatim duasına geçmeden önce Nâs ve Fâtiha sureleri ile Bakara suresinin başından beş âyet okumak sünnettir. Bu konuda Übey b. Ka’b: “Resûlullah, Nas suresini okuduğu zaman, Fatiha suresine başlar, sonra Bakara suresinin başından “ve ülâike hümü’l-müflihûn”a kadar okur, hatim duasını yapar, daha sonra da kalkardı” (Suyûtî, ltkân, I, 313) demektedir. Resûlullah’ın, Kur’ân-ı Kerîm’i terkedilmiş bir vaziyette bırakmamak için böyle yaptığı rivayet edilmektedir. (Kurtubî, Tefsir, I, 30)
Kur’an hatminden sonra okunabilecek uzun/kısa pek çok dua mevcuttur. Hatim duaları dua ve bağış olmak üzere iki kısımdan oluşur. Aşağıdaki dua uzun dualar içinden tarafımızca kısaltılıp hazırlanmıştır. Birinci bölümü dua, ikinci bölümü bağış kısmıdır. Devamında dilenirse Türkçe dua da yapılabilir, direk Fatiha diyerek bitirilebilir de. Duanın içeriği doludur ve hatim sonrası okumak için yeterlidir.
Arapça ve Türkçe Hatim Duası
اَعُوذُ بِاللهِ مِنَ الشَّيْطَانِ الرَّجِيمِ
بِسْمِ اللهِ الرَّحْمَانِ الرَّحِيمِ
اَلْحَمْدُ لِلّٰهِ رَبِّ العَالَمِينَ وَالْعَاقِبَةُ لِلْمُتَّقِينَ وَلَا عُدْوَانَ إِلَّا عَلَي الظَّالِمِينَ
وَاصَّلَاةُ وَسَّلَامُ عَلٰى رَسُولِنَا مُحَمَّدٍ وَعَلٰى آلِهِ وَاَصْحَابِهِ أَجْمَعِينَ
اَللّٰهُمَّ رَبَّنَا يَا رَبَّنَا تَقَبَّلْ مِنَّا اِنَّكَ اَنْتَ السَّمِيعُ الْعَلِيمُ
وَتُبْ عَلَيْنَا يَا مَوْلَينَا اِنَّكَ اَنْتَ التَّوَّابُ الرَّحِيمُ
وَاهْدِنَا وَوَفِّقْنَا اِلَى الْحَقِّ وَاِلَى طَرِيقٍ مُسْتَقِيمٍ
بِبَرَكَةِ الْقُرْآنِ الْعَظِيمِ وَبِحُرْمَةِ حَبِيبِكَ وَرَسُولِكَ الْكَرِيمِ
وَاعْفُ عَنَّا يَا كَرِيمٌ وَاعْفُ عَنَّا يَا رَحِيمٌ
وَاغْفِرْلَنَا ذُنُوبَنَا بِفَضْلِكَ وَكَرَمِكَ يَا اَكْرَمَ الْاَكْرَمِينَ وَيَا اَرْحَمَ الرَّاحِمِينَ
اَللّٰهُمَّ زَيِّنَّا بِزِينَةِ الْقُرْآنِ وَاَكْرِمْنَا بِكرَامَةِ الْقُرْآنِ وَشَرِّفْنَا بِشَرَافَةِ الْقُرْآنِ
وَاَلْبِسْنَا بِخِلْعَةِ الْقُرْآنِ وَاَدْخِلْنَا الْجَنَّةَ بِشَفَاعَةِ الْقُرْآنِ
وَارْحَمْ جَمِيعَ اُمَّةِ مُحَمَّدٍ يَا رَحِيمُ يَا رَحْمٰنُ
اَللّٰهُمَّ اجْعَلِ الْقُرْآنَ لَنَا فِي الدُّنْيَا قَرِينًا
وَفِي الْقَبْرِ مُونِسًا وَفِي الْقِيَامَةِ شَفِيعًا وَعَلَي الصِّرَاطِ نُورًا وَاِلَى الْجَنَّةِ رَفِيقًا
وَمِنَ النَّارِ سِتْرًا وَحِجَابًا وَاِلَى الْخَيْرَاتِ كُلِّهَا دَلِيلًا وَإِمَامًا
بِفَضْلِكَ وَجُودِكَ وَكَرَمِكَ يَا أَكْرَمَ الْاَكْرَمِينَ وَيَا اَرْحَمَ الرَّاحِمِينَ
اَللّٰهُمَّ بَلِّغْ ثَوَابَ مَا قَرَأْنَاهُ وَنُورَ مَاتَلَوْنَاهُ اِلىَ رُوحِ سَيِّدِنَا مُحَمَّدٍ صَلَّى اللهُ تَعَالَى عَلَيْهِ وَسَلَّمَ
وَاِلَى أَرْوَاحِ جَمِيعِ الْأَنْبِيَآءِ وَالْمُرْسَلِينَ صَلَوَاتُ اللهِ وَسَلَامُهُ عَلَيْهِمْ أَجْمَعِينَ
وَاِلَى اَرْوَاحِ اَوْلَادِهِ وَاَزْوَاجِهِ وَاَصْحَابِهِ وَأَتْبَاعِهِ وَجَمِيعِ ذُرِّيَّاتِهِ رِضْوَانُ اللهِ تَعَالَى عَلَيْهِمْ اَجْمَعِينَ
وَاِلَى اَرْوَاحِ آبَاءِنَا وَاُمَّهَاتِنَا وَاِخْوَانِنَا وَاَخَوَاتِنَا وَاَصْدِقَاءِنَا وَاُسْتَاذِنَا وَمَشَايِخِنَا وَلِمَنْ لَهُ حَقٌّ عَلَيْنَا
وَاِلَى اَرْوَاحِ جَمِيعِ الْمُؤْمِنِينَ وَالْمُؤْمِنَاتِ
يَا قَاضِيَ الْحَجَاتِ وَيَا مُجِيبَ الدَّعَوَاتِ
إِسْتَجِبْ دُعَآئَنَا بِرَحْمَتِكَ يَااَرْحَمَ الرَّاحِمِينَ
وَسَلَامٌ عَلَى الْمُرْسَلِينَ وَالْحَمْدُ لِلّٰهِ رَبِّ العَالَمِينَ
Allah’ım! Okunan Kur’an-ı Kerim’den hâsıl olan sevabı, öncelikle Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed Mustafa (sav)’in mübarek ruhlarına hediye eyledik, sen vasıl eyle ya rabbi!
Tüm Peygamberlerin, sahabe-i kirâmın, müctehid imamların, evliyanın, salihlerin, şehidlerin ve ahirete göçmüş bütün Müslümanların ruhlarına hediye eyledik sen vasıl eyle ya rabbi!
Burada bulunan din kardeşlerimizin ahirete göç etmiş yakınlarının da ruhlarına hediye eyledik sen haberdar eyle ya rabbi!
Günahlarımızı affeyle, kusurlarımızı bağışla ya rabbi!
Ey kalpleri evirip çeviren Allah’ım! Kalplerimizi dinin üzere sabit kıl!
Yâ Rabbi! Doymayan nefisten, ürpermeyen kalpten, kabul olunmayan duadan, fayda vermeyen ilimden, tembellikten, acizlikten, korkaklıktan, cimrilikten, kötü ahlâktan, kabir azabından, iftiradan, her türlü fitne ve fesattan sana sığınırız. Bizleri muhafaza eyle ya rabbi!
Peygamberimiz Efendimiz’in senden istediği her hayrı biz de istiyoruz, lütfeyle ya rabbi! Peygamberimizin sana sığındığı her türlü şerden yine sana sığınıyoruz. Bizleri de muhafaza eyle ya rabbi!
Dertli kullarına deva, hasta kullarına şifa, borçlu kullarına eda ihsan eyle ya rabbi!
Yurdumuzu ve bütün İslam âlemini her türlü bela ve musibetten koru ya rabbi!
Bizi ve neslimizi İslam’a ve Kur’an’a hizmet edenlerden eyle ya rabbi!
Bizleri rızana uygun bir hayat yaşayıp kâmil bir iman ile huzuruna varan sâlih kullarından eyle ya rabbi!
Dualarımızın ve okunan hatmi şerifin kabulü, burada bulunan tüm Müslümanların geçmişlerinin ruhları için, Allah rızası için EL FATİHA.
Hitabet dersine ait tüm duaların yer aldığı dokümanı incelemek ve indirmek için TIKLAYINIZ.