Ana Sayfa GENEL DHBT DHBT Hakkında Bilinmesi Gerekenler

DHBT Hakkında Bilinmesi Gerekenler

8703
0

Bilindiği üzere Diyanet İşleri Başkanlığı bünyesinde imam, müezzin, Kur’an Kursu öğreticisi gibi kadrolarda çalışabilmek için kısa adı DHBT olan ve mesleki yeterliliği ölçen “Din Hizmetleri Alan Bilgisi Testi”ne girmeleri gerekmektedir. İmam Hatip mezunu ve mensubu öğrencilerimizden DHBT ile ilgili pek çok soru geldiği için DHBT ile ilgili bir yazı kaleme almak istedim. Bu yazımda kafanızdaki sorulara inşallah doyurucu bir cevap vermiş olurum.

#DHBT nedir?

Din Hizmetleri Alan Bilgisi Testi kısaca DHBT diye adlandırılan sınav daha önce Diyanet İşleri Başkanlığı’nın Kur’an kursu öğreticisi, imam-hatip ve müezzin-kayyım alımlarında yapmış olduğu yeterlilik sınavı yerine yapılan bir sınavdır. 2014 yılından beri DHBT sınavı yapılmaktadır.

Yeterlilik sınavı ile DHBT arasındaki fark şöyledir: Yeterlilik sınavını daha önce Milli Eğitim Bakanlığı yaparken, DHBT’yi ise ÖSYM yapmaktadır. Ayrıca yeterlilik sınavı her yıl yapılır iken DHBT iki yılda bir defa gerçekleşmektedir.

#İmam-hatip, müezzin-kayyım veya Kur’an Kursu öğreticisi olmak için ne yapmak gerekir?

Diyanet İşleri Başkanlığı din hizmetleri sınıfına ait kadrolara ilk defa açıktan veya sözleşmeli olarak Kur’an kursu öğreticisi, imam-hatip ve müezzin-kayyım olarak atanacakların önce KPSS’de Genel Yetenek-Genel Kültür oturumuna, ek olarak da Din Hizmetleri Alan Bilgisi Testi (DHBT) oturumuna katılmaları gerekir. Adaylar, bu iki oturum sonucunda aldıkları puanlara göre “Mülakat”a çağrılıp mülakat puanı verilir. Mülakattan sonra ise puan yetiyorsa/sıralamaya giriliyorsa tercih yapılır.

#Dhbt Sınavına Kimler Başvurabilir?

DHBT’ye başvurabilmek için öncelikle mezuniyete bakılır. Bunun için de;

1- İmam Hatip Lisesi mezunu olmak(Açık öğretim imam hatip lisesi de geçerlidir.)

2- İlahiyat Ön Lisans mezunu olmak (Son alımlarda imam-hatip lisesini bitirdikten sonra Ön Lisans okuma şartı getirilmiştir.)

3- İlahiyat Fakültesi, İslami İlimler Fakültesi, Eğitim Fakültelerinin Din Kültürü ve Ahlâk Bilgisi Öğretmenliği Bölüm mezunu olmak şeklinde üç kategoriden herhangi birine uygun olmak yeterlidir.

Yani yolunuz her halükarda imam hatip lisesine veya ilahiyat fakültesine düşmelidir. Yukarıdaki üç maddeden herhangi birisine uymayanlar DHBT sınavına başvuruda bulunamazlar.

Bu üç şarta ek olara Hafızlık Belgesi olanlar avantajlı olacaktır.

İHL mezunu olup İlahiyat dışında 2 yıllık ön lisans ya da İHL mezunu olup İlahiyat dışında 4 yıllık lisans mezunu olanlar DHBT’ye girişte ve alımlarda ayrı kategoride değerlendirilir.

Ayrıca;

Hem KPSS hem de DHBT 2 yılda bir yapıldığı için, bu sınava mezun olanlar ile sınavın geçerlik süresi (iki yıl) içinde mezun olabilecek durumda olan adaylar da başvurabilir. Yani, halen imam hatipte okuyan 11. sınıf öğrencileri, Açık Öğretim İHL’de okuyup bir sonraki DHBT sınavına kadar mezun olabilecek öğrenciler de bu sınava katılabilir. Tabi ki mezun olduktan sonra bu puanı kullanabilirler.

Aynı şekilde hangi lise mezunu olursa olsun, şu an İlahiyat Ön Lisans okuyan, dört yıllık İlahiyat Fakültesi okuyan ve gelecek yıl mezun olabilecek öğrenciler de bu sınava girebilirler. Sınava “mezun olacakları kategoriden” girebilirler.

Ön lisans diploması almaya hak kazanmış ya da sınava başvurduğu yıl hak kazanacak adaylar sınava orta öğretim düzeyinde girmek için başvuramazlar. Aynı şekilde 4 yıllık fakülte diploması almaya hak kazanmış ya da sınava başvurduğu yıl hak kazanacak adaylar sınava ön lisans düzeyinde girmek için başvuramazlar.

Dört yıllık İlahiyat okuyanlardan 2. sınıf öğrencileri iki yıllık bitirecek durumda iseler, yine İHL mezunu olup dört yıllık lisans okuyan ve 2. sınıfta olanlar iki yıllık bitirecek durumda iseler, ön lisans kategorisinden KPSS-DHBT’ye başvurabilirler.

Bir adayın hem KPSS Lisans’a hem de KPSS Ortaöğretim/Ön Lisans’a katılması mümkün değildir.

#DHBT sınavına nasıl başvurabilirim?

KPSS başvurularında adayların DHBT oturumuna katılmak isteyip istemedikleri bilgisi alınır.

#DHBT sınavında herkese aynı soru mu sorulur?

Adaylar KPSS’ye katıldıkları öğrenim düzeyinde DHBT’ye katılacaklardır. Lisans soruları ile Ortaöğretim/Ön Lisans soruları farklıdır.

#DHBT sınavının geçerlilik süresi ne kadardır?

KPSS ve DHBT sınavından alınan puan 2 yıl geçerlidir. (DHBT sınavı en son 4 Aralık 2016 tarihinde yapılmıştır.)

#Dhbt Sınavında Kaç Soru Sorulmaktadır?

DHBT-1 ve DHBT-2 sınavlarında 20’şer soru olmak üzere toplam 40 tane (5 şıklı) test sorusu sorulmaktadır. 40 soruya toplam 60 dakika süre tanınmaktadır.

DHBT’nin ilk bölümü (DHBT-1) temel din bilgisi sorularından oluşacaktır ve tüm öğrenim düzeyleri için ortak olacaktır. DHBT-1 yani ilk 20 soru bütün adaylara aynı kaynaktan sorulacaktır.

DHBT’nin ikinci bölümünde (DHBT-2) sorulan 20 soru ise adayların öğrenim düzeyine göre farklılık gösterecektir. Bu sorular, lisans düzeyinde sınava katılacaklar için İlahiyat Fakültesi müfredatını, ön lisans düzeyinde sınava katılacaklar için İlahiyat ön lisans programı müfredatını, orta öğretim düzeyinde sınava katılacaklar için İmam Hatip Okulları müfredatını içeren sorulardan oluşacaktır.

#DHBT KONULARI NELERDİR?

DHBT-1 Konu başlıkları şunlardır:

a) İslam İnanç Esasları

b) İslam İbadet Esasları

c) Kur’an Bilgisi (Kur’an tarihi, tecvid, Kur’an’ı anlama ve meal bilgisi)

d) Siyer

e) İslam Ahlakı

DHBT-2 Konu başlıkları şunlardır:

a) Tefsir

b) Fıkıh

c) Hadis

d) Akaid&Kelam

e) İslam Tarihi

f) Dinler ve Mezhepler Tarihi

g) Dini Hitabet

#DHBT sınavına başvuru tarihleri:

2020 DHBT sınavına Ekim 2020’de başvurular alınacaktır. Sınav, 2 yılda bir yapılır.

#2020 DHBT Sınav Tarihi Ne Zaman?

2020 DHBT sınavı, 26.12.2020 tarihinde yapılacaktır.

#DHBT sınav sonuçları ne zaman açıklanır?

DHBT sınav sonuçları genellikle sınavdan sonraki iki ay içinde açıklanır.

Sınav sonuçlarının değerlendirilmesi sırasında doğru cevap sayısından yanlış cevap sayısının dörtte biri çıkarılarak ham puanlar bulunacak, bu puanların ortalama ve standart sapmaları kullanılarak standart puanlar hesaplanacaktır. Sınav sonuçları her öğrenim düzeyi için (ortaöğretim, ön lisans, lisans) ayrı ayrı değerlendirilecektir. Puanlar 100 üzerinden puanlara dönüştürülecektir.

#Puanlar nasıl belirlenecek?

Adaylar önce KPSS sınavındaki genel yetenek ve genel kültür alanından 60+60=120 sorularını çözecek. KPSS’nin DHBT’ye etkisi her bölüm için %15 olmak üzere toplam %30’dur. DHBT sınavları ise %70 belirleyicidir. DHBT-1’den alınan puan %30, DHBT-2’den alınan puan %40 etkilidir. Alım yapılacağında her  alana mezuniyet durumuna göre kontejan verilmekte ve taban puan sıralamasına göre 3 katına kadar mülakata çağrılmakta. Mülakattan sonra Mülakat puanına göre komisyonca  atanması yapılmakta veya elenmektedir.

Örnek puan hesaplama:

KPSS puanı: 70 ==> 70*30/100=21 puan

DHBT-1 puanı: 80 ==> 80*30/100=24 puan

DHBT-2 puanı: 60 ==> 60*40/100=24 puan

Toplam Puan: 21+24+24=69

Dolayısıyla KPSS’den ziyade DHBT sınavlarına ağırlık vermeli. Özellikle DHBT-2 sınavı %40 etkili olduğu için ona göre çalışmalı. Yani DHBT-2’de 10 doğru cevap 4 puan yapacak. DHBT-1’in 10 doğru cevabı 3 puan yapacak. KPSS Genel Yetenek ve KPSS Genel Kültür’den 10 doğru cevap ise sadece 1.5 puan getirecek.

PUAN TÜRLERİ

TESTLERE GÖREPUAN AĞIRLIKLARI

KPSS

Genel Yetenek

KPSS

Genel Kültür

DHBT1 DHBT2TOPLAM
KPSSP-122 (Ortaöğretim düzeyi)

0,15

0,150,300,40
KPSSP-123 (Ön lisans düzeyi)

0,15

0,150,300,40
KPSSP-124 (Lisans düzeyi)

0,15

0,150,300,40

#DHBT sınavına hazırlık için tavsiye edebileceğim kaynaklar:

Kaynaklar için şu an araştırmadayım. En kısa sürede kaynak taramasını bitirip önerebileceğim kitapları paylaşacağım inşallah.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu yazınız!
Lütfen ad-soyad bilginizi girin