Ana Sayfa KUR'AN-I KERİM TECVİD Kur’an Okuyuş Şekilleri (Hızları)

Kur’an Okuyuş Şekilleri (Hızları)

19439
4

Kıraat; Kur’ân-ı Kerim’i tecvîd kurallarına ve tekniğine uygun olarak okumak demektir.

Kur’ân-ı Kerim, üç mertebe üzere okunur: Bunlar; tahkîk, tedvir ve hadr’dır.

1. Tahkîk: En ağır okuma şeklidir. Yavaş yavaş, manayı düşünerek, her harfin hakkını vererek, bütün tecvit kurallarına uyarak, ruhsatları kullanmadan (mesela medd-i munfasılı da 4 elif uzatarak) okumaktır. Hız bakımından kıratın en yavaş şeklidir.

2. Tedvîr: Sözlükte bir şeyi döndürüp çevirmek ve daire şeklinde yapmak denektir. Tecvid ilminde, Tahkik ile Hadr arasında orta süratte bir okuyuş demektir. Tedvîr ile okuyuşta; medd-i tabiî 1 elif, medd-i lîn 2 elif, medd-i muttasıl, medd-i munfasıl, medd-i ârız 3’er elif; medd-i lâzım ise 4 elif miktarı uzatılarak okunur. Okurken mana düşünülür.

3. Hadr: Sözlükte bir şeyi hızlıca yapmak, acele etmek anlamına gelir. Süratli okuma şeklidir. Hatim indirenler, cüz okuyanlar bu okuyuşu tercih ederler. Medd-i muttasıl 2 elif ve medd-i lâzım 3 elif uzatılarak okunur. Bu ikisinin dışında kalan diğer medler ise 1 elif miktarı uzatarak okunur.

Bütün okuyuş usullerinde ihfa, iklab ve ğunneli idğamlar, bir harfin okunuşundan çok, iki harfin okunuşundan az yani bir elif miktarına yakın tutularak okunurlar.

4 YORUMLAR

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu yazınız!
Lütfen ad-soyad bilginizi girin