Ana Sayfa KUR'AN-I KERİM DUHA'DAN SONRASI Adiyat Suresi ve Anlamı

Adiyat Suresi ve Anlamı

11253
0

Âdiyât Suresi Hakkında Bilgi

Âdiyât Suresi Mekke döneminde nazil olmuştur. Yeminle başlayan surelerden olup 11 ayettir. Kur’an-ı Kerim’in 100. suresidir.

Birinci âyetinde savaş yollarında harıl harıl, nefes nefese koşan at­lara ve binicilerine yemin edilerek başlanmış ve bu mânaya delâlet eden «âdiyât» kelimesi sûreye isim olmuştur. Yani âdiyât kelimesi “soluk soluğa koşan savaş atları” anlamına gelir.

Âdiyât suresinin konusu nedir?

Surenin ilk beş ayeti, kıyameti andıran bir savaş sahnesini canlandırmaktadır. Bu beş ayet, “uğultulu sesler çıkararak hızla koşan, kıvılcımlar, ateşler saçan, sabah erken baskınlar yapan, tozu dumana katan, düşman birliklerini kuşatıp onlara cepheden saldıran” cesur gazilerin Allah katındaki değerlerini ilan ve şanlarını yüceltir; müminleri de böyle olmaya teşvik eder. Daha sonraki ayetler, genelde insanoğlunun nankör ve menfaat düşkünü olduğuna dikkat çeker. İnsanın kendisinin de yakından şahit olduğu bu özelliğinin ona bir değer kazandırmayacağını, aksine ilerde başına iş açabileceğini ima eder. Nihayet sure, insanların bir gün yeniden dirilip Allah’ın huzuruna döneceklerini ve esasen Allah’ın hepsini bütün yönleriyle bildiğini hükme bağlayan ayetlerle son bulur.

Bu sureyi yalnızca asr-ı saâdette gerçekleşmiş olan İslam inkılabının habercisi gibi görmek, sadece ona mahsus bir müjde sanmak da doğru değildir. Daha sonraki yüzyıllarda gerçekleşmiş olan yenilikler, özellikle savaş silah ve araçlarındaki gelişmeler de onun geniş muhtevası içine girer. Surenin Mekkî olduğu, o dönemde Müslümanların elinde at ve silah bulunmadığı göz önüne alındığında, bu ayetlerdeki mânaların bütünüyle gelecek zamanlarla ilgili olduğu anlaşılır. Burada sonraki yüzyıllarda icat edilecek ateşli silahlardan söz edilmesi, geleceğin harp alet ve vasıtalarındaki gelişmeleri çok önceden haber veren bir mucize sayılır. Buna göre âdiyât yalnızca at ve develeri değil, motorlu savaş araçlarını; mûriyât kelimesi de ateşli silâhların hepsini içine alır.

Kaynak: TDV İslam Ansiklopedisi

Âdiyât Suresi Dinle

Abdullah Altun:

İshak Danış:

Abdulbasıt Abdussamed:

Âdiyât Suresi’nin Anlamı

﴾1﴿ Yemin olsun nefes nefese koşanlara;
﴾2﴿ Sonra çakarak kıvılcım saçanlara;
﴾3﴿ Sabahleyin ansızın baskın yapanlara;
﴾4﴿ Derken o sırada tozu dumana katanlara;
﴾5﴿ Peşinden orada bir topluluğun ta ortasına dalanlara!
﴾6﴿ Gerçekten insan, rabbine karşı pek nankördür.
﴾7﴿ Şüphesiz buna kendisi de şahittir;
﴾8﴿ O, mal sevgisine aşırı derecede kapılmıştır.
﴾9﴿ O bilmez mi ki kabirlerde bulunanlar diriltilip dışarı atıldığı zaman;
﴾10﴿ Ve kalplerde gizlenenler ortaya konduğu zaman;
﴾11﴿ İşte o gün (anlayacaklar ki), rableri onlardan tam mânasıyla haberdardır!

Âdiyât Suresinin Okunuşu

﴾1﴿ Vel âdiyâti dabhâ.
﴾2﴿ Fel mûriyâti kadhâ.
﴾3﴿ Fel muğîrâti sübhâ.
﴾4﴿ Fe eserne bihî nek’â.
﴾5﴿ Fe vesatne bihî cem’â.
﴾6﴿ İnnel insâne li rabbihî le kenûd.
﴾7﴿ Ve innehû alâ zâlike le şehîd.
﴾8﴿ Ve innehû li hubbil hayri le şedîd.
﴾9﴿ E fe lâ ya’lemu izâ bu’sira mâ fîl kubûr.
﴾10﴿ Ve hussıle mâ fîs sudûr.
﴾11﴿ İnne rabbehum bi him yevme izin le habîr.

ÖNEMLİ NOT: Kur’an’ı Türkçe okunuşu üzerinden okumak ve ezberlemek yanlış ezberlemeye sebebiyet vereceği için tavsiye edilmez.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu yazınız!
Lütfen ad-soyad bilginizi girin