İdealist Gençler İçin Kitap Tavsiye Listesi
Bir zamanlar imam hatip gençliği ile özdeşleşmiş isimler ve imam hatiplilerin elinden düşmeyen eserler vardı. İmam hatip denince akla onlar gelirdi adeta. Kitapları elden ele, dilden dile dolaşırdı. Öğrenciler onların eserleri sayesinde okumayı sever, onların romanlarındaki kahramanlar ile kendilerini özdeşleştirirdi. Her ne kadar günümüz imam hatiplerinde eskisi gibi popüler olmasalar da imam hatipliye ruh ve idealizm aşılayan eserler ve yazarlardı bunlar.
Kimden bahsediyoruz, diye sorsak herhalde ilk akla gelen isimler şunlar olurdu:
- Ahmed Günbay Yıldız
- Emine Şenlikoğlu
- Hekimoğlu İsmail
Batılı yazarların eserlerini okumak son dönemde moda haline gelse de bir zamanların “best seller” dediğimiz kitaplar bu yazarların kaleminden çıkardı. Daha doğrusu imam hatipler için durum böyleydi.
Mesela merhum Şule Yüksel Şenler’in “Huzur Sokağı” adlı romanı… Yüzlerce baskısı yapıldı, dizi haline getirildi. Çok kalın olmasına rağmen (544 sayfa) zevkle okundu. Baskısı yapılmaya ve okunmaya devam ediyor.
Emine Şenlikoğlu’nun “Gençliğin İmanını Sorularla Çaldılar” isimli eseri vardı. İlk eseriydi ve 2,5 yıl hapis yatmasına sebep olmuştu. İnsan kitap yazdı diye hapse atılır mı, diye sormayın. Şiir okuduğu için hapse atılan belediye başkanlarının olduğu Türkiye’de hepsi olur… Şenlikoğlu’nun “Bize Nasıl Kıydınız” adlı romanı gençler için çok kıymetliydi. İdamlık Genç, Maria, Çin İşkencesi, İmamın Manken Kızı ve daha nice kitabı onlarca baskısı olan eserlerdi.
Ahmed Günbay Yıldız’ın romanları ise bambaşkaydı. İmam hatiplilere yazarın eserlerinden okuduklarını say, deseniz ortalama beş tane kitap ismi sayabilirler. Kendi okuduklarımı saymaya başlıyorum: Yanık Buğdaylar, Aynada Batan Güneş, Çiçekler Susayınca, Sitem, Figan, Azat Kuşları, Boşluk, Dallar Meyveye Durdu… Ortalamadan üç kitap fazla olması benim çok kitap okuduğumla değil, yazarın çok güzel roman yazdığı ile alakalı. Mutlaka birkaç romanı okunmalı…
Bir de Hekimoğlu İsmail’in “Minyeli Abdullah” adlı romanı vardı ki yazıldığı dönemde tam bir bomba etkisi yaratmıştı. Dönemin Türkiye’sini Mısır üzerinden anlatan eser muhafazakâr kesim tarafından çok beğenilmiş, onlarca baskısı yapılmış ve sinema filmi çekilmişti. Hekimoğlu İsmail, romanını o günün şartlarından ve maddi olumsuzluklardan dolayı çöplerden topladığı kâğıtlara yazarak tamamladığını söylemiştir.
Tabi bir de kendisini Gül Yarası ve Yaralı Serçe adlı kitapları ile tanıdığım merhum Hasan Nail Canat’ı da unutmamak lazım. Gençlerin severek okuyacağı hikâyeler yazmıştı zamanında. Allah rahmet eylesin…
Batı kültürünün egemenliğine giren dünyada özünden kopmamak için direnen gençler, muhafazakâr olmalarıyla bilinen bu yazarları tercih ederlerdi.
Ben de imam hatip nesli için tavsiye edebileceğim kitaplar olsun istedim. Bunun için bir liste hazırlamaya çalıştım.
Piyasada dolaşan pek çok kitap tavsiye listesi var. Her biri tavsiye eden kişinin dünya görüşünü ve maksadını yansıtıyor elbet. Liste yaparken meseleye hangi açıdan baktığınız ve neyi hedeflediğiniz önemli. Milli eğitim bakanlığının “100 temel eser” adlı okuma listesi de hepimizin malumu…
Yusuf Kaplan’ın hazırladığı “Önümüzü açacak bir öncü kuşak için 100 kitaplık okuma listesi” isimli bir liste var. Çok değerli kitaplardan oluşan değerli bir liste. Listeyi inceledim elbet ama kaç tanesi gençlere hitap eder, diye düşünmeden edemedim. Lise öğrencilerinden ziyade üniversite mezunu öğrenciler için tercih edilebilir bir liste olarak görüyorum.
Ben de yüzlerce kitaptan oluşan bir liste hazırlayabilirim. Fakat genç kardeşlerimin ilgisini çekecek ve zevkle okuyabilecekleri bir liste olmalı. Gençlerin okuyacakları kitaplar, öncelikle ağır edebî ifadeler içeren ve anlamak için zihinsel gayret ve belli bir altyapı gerektiren kitaplar değildir elbet. Bu sebeple o tür kitapları ilerleyen yıllarda okumanızı tavsiye ederim. Yani bu listeyi öncelikle “gençler için kitap tavsiye listesi” olarak düşünün. Tabi listeye bakınca sadece gençlere hitap etmediğini anlayacaksınız. Ben de çoğunu yakın zamanda okudum.
Hazırladığım liste çok kalabalık değil. 4 yıllık bir süreç içinde tamamını okuyup bitirebilirsiniz. Hem öğretici hem de okumayı sevdirici bir liste olması için çalıştım. “Bana bu kitaplar yetmez, daha çok kitap isterim.” diyen kitap kurdu kardeşlerim olursa benimle iletişime geçmeleri halinde listenin devamını da gönderebilirim. Tabi önce bu listedeki kitapları okumaları kaydıyla…
Severek okunmayan ve anlamakta zorlanılan kitaplar, insanı kitap okumaktan soğutacağı için gençlerin seveceği türdeki kitapları seçmeye gayret ettim. Günümüz gençliğinin seveceği kitapların başında tabi ki roman ve hikâyeler gelir. Listenin üçte birini onlardan seçtim. Yine gençlere hitap edebilmeleri adına kitapların çok kalın ve ciltli olmamasına da dikkat ettim. İçerik olarak ise elinizdeki kitabın içeriğine ve amacına da uygun olacak şekilde bize dünümüzü, bugünümüzü, gayemizi, derdimizi, özümüzü ve kimliğimizi hatırlatacak eserleri seçmeye çalıştım. Liste üzerinde defalarca değişiklik yaptım. Hâlâ da arayış içerisindeyim.
İşte size Beklenen Nesil kitabımda tavsiye ettiğim kitap okuma listesi:
- Hançer Saplı Yüreğimde – Ali Erkan Kavaklı (Roman)
- Başarının Büyüsü – Ali Erkan Kavaklı (Roman)
- Bitmeyen Bir Sevda Yusuf – Mehmet Nezir Gül (Roman)
- Bir Annenin Feryadı – Raif Cilasun (Roman)
- Güller Ağlar Ülkemde – Nehir Aydın Gökduman (Roman)
- Pir-i İntifada (Şeyh Ahmed Yasin) – Mehmet Ali Gönül
- Ya Tahammül Ya Sefer – Mustafa Kutlu (Hikâye)
- Beyhude Ömrüm – Mustafa Kutlu (Hikâye)
- Uzun Hikâye – Mustafa Kutlu (Hikâye)
- Gül Yetiştiren Adam – Rasim Özdenören (Hikâye)
- Küçük Ağa – Tarık Buğra (Roman)
- Osmancık – Tarık Buğra (Roman)
- Devlet Ana – Kemal Tahir (Roman)
- Türkçe Ezan ve Menderes – Mustafa Armağan
- Gençler İçin Helal Rehberi – Mustafa Soykök
- Genç Peygamber ve Genç Dostları – M. Lütfi Arslan
- Dünya Bizi Bekliyor – M. Lütfi Arslan
- İlim Yolunda –Abdülfettah Ebu Gudde
- İslam Edebinden Demetler – Abdulfettah Ebu Gudde
- Doğu Batı Arasında İslam– Aliya İzzet Begoviç
- Ulu Çınarın Gölgesinde – İbrahim Refik
- Peygamberimin Sevdiği Müslüman – Prof. Dr. M. Yaşar Kandemir
- Genç Sahabiler– Veysel Akkaya
- Müslümanca Düşünme Üzerine Denemeler – Rasim Özdenören
- Yeni Dünya Düzeninin Sefaleti – Rasim Özdenören
- Gençler İçin Anahtar Cevaplar – Nureddin Yıldız
- Hür Yürekli Genç – Nureddin Yıldız
- Şu İmam Hatipler – Yusuf Güney
- Gençlerle Tarih Yolculuğu – Osman Nuri Topbaş
- Hakk’a Adanmış Gençlik – Osman Nuri Topbaş
- Cumhuriyet Çocuğu – Hekimoğlu İsmail
- Derdimi Seviyorum – Hekimoğlu İsmail
- Biz Osmanlıyız – Yavuz Bahadıroğlu
- Osmanlı Demokrasisinden Türkiye Cumhuriyetine – Yavuz Bahadıroğlu
- Zindan Hatıraları – Zeynep Gazali
- Son Devrin Din Mazlumları – Necip Fazıl Kısakürek
- Gençlerle Baş Başa – Ord. Prof. Dr. Ali Fuat Başgil
- Bilim Tarihi Sohbetleri – Prof. Dr. Fuat Sezgin
- Bir Destandır Çanakkale – Vehbi Vakkasoğlu
- Temellerin Duruşması – Ahmet Kabaklı
- Buhranlarımız – Said Halim Paşa
- Türkçenin Sırları – Nihat Sami Banarlı
- Huzur Sokağı – Şule Yüksel Şenler (Roman)
- Hayat Felsefesi Yahut Yaşamak Sanatı – Kadir Mısıroğlu
- Haram Lokma – Raif Cilasun (Roman)
- Ayrıldıkça Kavuşanlar – Adem Saraç (Roman)
- İdamlık Genç – Emine Şenlikoğlu (Roman)
- Hacı Veyiszade – Mustafa Özdamar
- Gençler İçin Sosyal Medya İlmihali – Abdülaziz Kıranşal
- Diriliş Neslinin Amentüsü – Sezai Karakoç
Ali Erkan Kavaklı’nın Çığlık adlı romanı ile Emine Şenlikoğlu’nun Bir İmam Hatipli Vardı adlı romanlarını da listeye eklemiştim. Her iki kitap da 28 Şubat döneminde uygulanan başörtüsü zulmüne parmak basan kıymetli eserler. Çığlık’ı, artık baskısı kalmadığı için piyasada bulmakta güçlük çekebilirsiniz. Bu sebeple listemden çıkarmak zorunda kaldım. Fakat e-kitap olarak okumanız mümkün. Bulursanız okuyun. Tavsiye ederim.
Bir İmam Hatipli Vardı ise Mart 2018’de piyasaya çıkmış bir eser. Hevesle alıp okudum. Güzel bir gaye ile yazılmış fakat aşırı uzun olması, roman havası vermemesi ve daha çok bir şeyler öğretme derdine düşülmesi sebebiyle gençlere çok fazla hitap etmeyeceğini düşündüm ve listeden çıkardım. Zaten Emine abla da kitabın diziye uyarlanması gayesiyle yazdığını belirtmiş. Yine de okumanızı tavsiye ederim.