Bir süredir imam hatip öğrencileri için tavsiye edebileceğim kitap listesi oluşturma gayretindeydim. Nihayet 40 kitaptan oluşan bir liste hazırladım. Başlangıç seviyesi diyebileceğim bu listede, imam hatip öğrencilerine imam hatipli olmanın ne demek olduğunu, geçmişimizi ve özümüzü anlatan kitaplara yer vermeye çalıştım.
Listeyi tamamladıktan sonra gözüme Emine Şenlikoğlu’nun 2018 yılının Mart ayında çıkan “Bir İmam Hatipli Vardı” kitabı ilişti. Konusuna bakınca tam da aradığım kitap diye düşündüm ve listeye eklerim düşüncesiyle sipariş verdim.
Kitap tabi ki kısa sürede elime ulaştı ve 9 günlük kurban bayramı süresince vakit buldukça “Bir İmam Hatipli Vardı” kitabını okuyup bitirdim.
İmam hatipli gençlerimize imam hatibe yüklenen misyonu, imam hatipliden beklentileri, 28 şubatta yaşanan sıkıntıları aktaramadığımız için açıkçası muzdaripiz. Bu alandaki eksikliğimiz bize çok büyük zarar veriyor. Bunun farkındayım. Bu sebeple yazmakta olduğum kitap, bu eksikliği giderme yolunda atılan küçük bir adım. Emine Şenlikoğlu da bu alanda bir roman yazma gayretine girmiş. Allah kendisinden razı olsun.
Emine Şenlikoğlu, şimdiki gençler çok tanımasa da İslamî camianın önde gelen dava kadını yazarlarındandı. Gençliğin İmanını Sorularla Çaldılar isimli eserinden dolayı “laikliğe aykırılıktan” hapis yatmıştı. Dinini dert edinip derdi için çileler çeken bir ablaydı bizim için. Bizler Emine ablanın, Ahmet Günbay Yıldız’ın, Hekimoğlu İsmail’in, Hasan Nail Canat’ın, Sevim Asımgil’in, Şule Yüksel Şenler’in hatta sonra sonra Halit Ertuğrul’un kitaplarıyla büyüdük. Onların kitapları ile İslamî heyecanımızı korumaya ve dik tutmaya çalışmıştık. Emine Şenlikoğlu da herhalde imam hatiplerde kaybolan heyecandan muzdarip olsa gerek böyle bir roman yazmaya karar vermiş.
Şenlikoğlu, kitabın başında, yıllardır bu romanı yazıp dizi yapma hayali taşıdığını söylüyor. 28 Şubat sonrasında imam hatiplerde yaşananları, o dönemdeki siyasi olayları, başörtüsü ile okumak isteyenlerin uğradıkları zulmü, dini yaşamak için verilen mücadeleyi roman tadında anlatmaya çalışmış.
Kitap 400 sayfadan oluşuyor. Dinsiz bir ailede ve çevrede büyüyen Mina ismindeki bir kızın, ölüm gerçeği karşısında dine yönelişini, bunun için imam hatibe kaydolmasını, çevresinden gördüğü baskıları, başörtüsü ile okumak için verdiği mücadeleyi anlatıyor. Anlatım tarzı Mina’nın günlüğü şeklinde olduğu için roman havası vermiyor. Aksiyon, olaylar falan arıyorsanız aradığınızı bulamayacaksınız. Kitap neredeyse tamamen dinsiz veya dine mesafeli insanlara dini anlatmak, bazı sorulara cevap vermek üzerine kurgulanmış. Yeri gelmiş okuldaki bir dersi komple hocanın ağzından işlemiş.
Sürekli bir şeyler öğretme derdine düştüğü için gereksiz pek çok diyalog var. Romanda verilmek istenen mesajlar üstü kapalı verilir, satır aralarında öğrenirsin öğreneceğini. Öğrendiğini de fark etmezsin. Ama bu kitapta öyle olmamış.
Romanda olayların gelişmesi aranır ama kitabın yarısına kadar olay falan yok. Aynı isimler ve olaylar üzerine kurgulanmış pek çok paragrafı yeri geldi atlayarak okuduğumu itiraf etmeliyim. Herhalde diziye uyarlama isteği olduğu için böyle bir yöntem seçmiş ama bence biraz aşırıya kaçmış. Bir süre sonra sıkmaya başladı. Acaba devamında bir şey olacak mı diye meraktan okudum. Sonuçta 400 sayfalık bir eser ve ikinci kitap da geleceği söyleniyor. Ama aradığımı pek bulamadığımı söylemeliyim. Açıkçası biraz da Emine ablaya hürmeten okuyup bitirdim kitabı.
Öğrencilerime tavsiye edebilir miyim, tavsiye listeme eklemeli miyim diye çok düşündüm, kararsız kaldım ve zor da olsa eklememeyi tercih ettim. Emine ablanın kalemine sağlık ama şimdiki gençlerin bu kitabı okuyacağı konusunda ümitsizim. Tarz olarak yeni nesle pek hitap etmiyor. Niyet çok güzel. Benim de aklımdan geçmiyor değil öncesi ve sonrasıyla 28 şubatı ve imam hatipleri anlatan bir roman yazmak. Ama kendimde o kabiliyeti görmediğim için girişmedim. Emine ablanın kitabı beni çok ümitlendirdi ama okuduktan sonra pek de aradığımı bulamadım diyebilirim. Ama bence okumalısınız. Eminim pek çok gence hitap edecektir.
Yarışma bugün mü açıklanıyor ve net olarak nerede açıklanıyor
Yarışma adresi ne?
Yarışmaya son başvuru tarihi 20.11.2018’dir.